Το δικό σου μονοπάτι καριέρας!

      

ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Το ερώτημα είναι γνωρίζουμε τα θετικά και δυνατά μας χαρακτηριστικά ;
Συχνά επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στις αδυναμίες και τα αρνητικά μας, που ξεχνάμε να δούμε τα θετικά και δυνατά μας σημεία. Ίσως σκεφτόμαστε ότι για να πετύχουμε και να ευτυχήσουμε θα πρέπει να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε «καλύτεροι» εξαλείφοντας τις. Έτσι παραλείπουμε μια άλλη εκδοχή: Το ότι η προσωπική μας βελτίωση μπορεί να έρθει όχι απαραίτητα «διορθώνοντας» το αρνητικό αλλά ενδυναμώνοντας το θετικό. Κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος σε όλα, όλοι μας όμως έχουμε δυνατά σημεία, χαρίσματα και κλίσεις που μας ξεχωρίζουν.
Γνώση και Σοφία.   
Αφορούν κυρίως τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο απόκτησης της γνώσης.

Η δημιουργικότητα (η πρωτοτυπία, ο καινοτόμος τρόπος σκέψης): Το να σκεφτόμαστε δηλαδή καινούριους και αποτελεσματικούς τρόπους για να κατανοούμε τα πράγματα αλλά και να πράττουμε.
Η περιέργεια (το ενδιαφέρον, το να είμαστε «ανοιχτοί» σε εμπειρίες): Το να βρίσκουμε ενδιαφέρουσες καινούριες εμπειρίες, το να θέλουμε να εξερευνούμε και ν’ανακαλύπτουμε.
Η κριτική σκέψη: Το να εξετάζουμε τα πράγματα απ’όλες τις πλευρές, το να αλλάζουμε γνώμη εάν υπάρξουν νέες ενδείξεις, να ζυγίζουμε τις ενδείξεις δίκαια.
Η αγάπη για τη μάθηση: Το να μαθαίνουμε και να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες, θέματα, γνώσεις. Σχετίζεται με την περιέργεια αλλά ενέχει την τάση να προσθέτουμε γνώσεις με πιο συστηματικό τρόπο.
Η προοπτική (σοφία) : Ο συνδυασμός της γνώσης με την εμπειρία. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η «σοφία» δε σχετίζεται άμεσα με την ηλικία.
Το Ψυχικό Θάρρος-  Η θέληση να πραγματοποιούμε στόχους παρά εξωτερικές ή εσωτερικές δυσκολίες.
Η γενναιότητα: Το να μην υποκύπτουμε σε απειλές, προκλήσεις, δυσκολίες ή πόνο. Το να εκφράζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο ακόμα κι όταν υπάρχει αντίσταση.
Η επιμονή: Το να τελειώνουμε αυτό που αρχίσαμε, να συνεχίζουμε παρά τα εμπόδια.
Η τιμιότητα (αυθεντικότητα, ακεραιότητα): Το να είμαστε ειλικρινείς και γνήσιοι, το να δρούμε χωρίς προσποίηση.
Η ζωτικότητα (Ο ενθουσιασμός,η ενεργητικότητα): Το να βλέπουμε τη ζωή με ενθουσιασμό και ενεργητικότητα.
 Ο Ανθρωπισμός – Δυνατά σημεία στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους.
Η αγάπη : Το να εκτιμάμε τις στενές σχέσεις με τους άλλους, ιδίως σε αυτούς με τους οποίους υπάρχει αμοιβαία σχέση φροντίδας.
Η ευγένεια (γενναιοδωρία, συμπονετικότητα, αλτρουισμός): Το να κάνουμε καλές πράξεις για τους άλλους, να τους βοηθάμε και να τους φροντίζουμε.
Η κοινωνική νοημοσύνη: Το να έχουμε την επίγνωση των συναισθημάτων και των κινήτρων των άλλων ανθρώπων, το να ξέρουμε πώς να προσαρμοζόμαστε σε κοινωνικές καταστάσεις.
 Η Δικαιοσύνη- Δυνατά σημεία στον τρόπο που λειτουργούμε μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Η ομαδικότητα: Το να συνεργαζόμαστε καλά ως μέλη μιας ομάδας, το να είμαστε πιστοί σε μία ομάδα.
Η δικαιοσύνη: Το να φερόμαστε σε όλους τους ανθρώπους το ίδιο, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.
Η ηγετικότητα: Το να έχουμε επιρροή σε μία ομάδα αλλά και καλές σχέσεις.
Η Εγκράτεια -Δυνατά σημεία που μας προστατεύουν απέναντι στην υπερβολή
Επιείκεια: Το να συγχωρούμε αυτούς που μας έχουν βλάψει,το να αποδεχόμαστε τις αδυναμίες των άλλων, το να μην είμαστε εκδικητικοί.
Ταπεινότητα: Το να αφήνουμε τα επιτεύγματα μας να μιλούν από μόνα τους. Το να μην θεωρούμε τον εαυτό μας καλύτερο από ότι είναι.
Σύνεση: Το να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας και να μην παίρνουμε αχρείαστα ρίσκα.
Αυτοέλεγχος: Το να ελέγχουμε τις πράξεις μας, να έχουμε πειθαρχία.
Η Υπέρβαση -Δυνατά σημεία που ενισχύουν σχέσεις μ’ενα μεγαλύτερο σύμπαν και δημιουργούν «νόημα».
Η εκτίμηση της Ομορφιάς ( Δέος, θαυμασμός): Το να παρατηρούμε και να εκτιμάμε την ομαρφιά και την υπεροχή σε όλους τους τομείς της ζωής από την φύση μέχρι την τέχνη ή την καθημερινή εμπειρία.
Η ευγνωμοσύνη: Το να είμασττε ευγνώμονες για τα καλά που μας συμβαίνουν, το να εκφράζουμε το «ευχαριστώ» μας.
Η ελπίδα (η αισοδοξία, η πίστη στο μέλλον): Το να περιμένουμε το καλύτερο στο μέλλον και να εργαζόμαστε για να το επιτύχουμε.
Το χιούμορ( η διάθεση για παιχνίδι): Το να μας αρέσει να γελάμε και να παίζουμε, το να φέρνουμε χαμόγελα στα πρόσωπα των άλλων.
Η πνευματικότητα(η πίστη, ο σκοπός): Το να έχουμε συμπαγείς πεποιθήσεις για τον απώτερο σκοπό του κόσμου και το νόημα της ζωής οι οποίες διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας και μας ανακουφίζουν.
Για ν’αναγνωρίσεις  ποιά είναι τα δικά σου δυνατά σημεία αναλογίσου:
Ποιά από τα παραπάνω αισθάνεσαι ότι σου ανήκει; Σε κάνει να σκέφτεσαι «αυτός είμαι πραγματικά»;
Για ποιά αισθάνεσαι ενθουσιασμό όταν τα επιδεικνύεις;
Για ποιά νομίζεις ότι διαρκώς μαθαίνεις όλο και περισσότερα πράγματα που τα ενδυναμώνουν;
Για ποιά σκέφτεσαι ότι είναι αναπόφευκτο να μην τα δείξεις ή να μην τα χρησιμοποιήσεις;
Για ποιά έχεις την έντονη επιθυμία να τα ενσωματώσεις στον τρόπο που πράττεις στη ζωή σου;
Ποιά από αυτά, όταν τα χρησιμοποιείς αισθάνεσαι ανανέωση και ενδυνάμωση παρά κούραση;
Καλή τύχη στην αναγνώριση των δυνατών σου σημείων! Όσο περισσότερο τα αναπτύσσεις, τόσο περισσότερη εκπλήρωση και χαρά θα αισθάνεσαι!

Ο δρόμος της επιτυχίας σε 9 ΒΗΜΑΤΑ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι κατορθώνουν να επιτύχουν ενώ άλλοι όχι; Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους; Η επιτυχία σίγουρα δεν είναι θέμα τύχης. Η ιστορία αποδεικνύει ότι πολλοί άνθρωποι που σήμερα θεωρούνται επιτυχημένοι δεν ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις ούτε είχαν αφθονία πόρων από την αρχή. Ο Soichiro Honda, ιδρυτής της Honda, ήταν παιδί μιας μέσης οικογένειας και μετά από αρκετό καιρό άνεργος άρχισε να κατασκευάζει μοτοσυκλέτες σπίτι του. Η ζωή του ήταν γεμάτη από προκλήσεις, οικονομικές δυσκολίες και συχνά απόρριψη από τον περίγυρό του. Αυτά όμως φαίνεται ότι δεν τον σταμάτησαν και το αποτέλεσμα ήταν η επιτυχία σε αυτό που ονειρευόταν. Ο ίδιος είχε χαρακτηριστικά πει «η επιτυχία είναι 99% αποτυχία».
Η εταιρία Disney αξίζει σήμερα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια αλλά ο Walt Disney αντιμετώπισε απίστευτες δυσκολίες στην αρχή της καριέρας του. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας στην οποία δούλευε τον απέλυσε λέγοντάς του ότι δεν έχει φαντασία και καλές ιδέες. Μετά από αυτό, ο Disney άρχισε αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες δεν διήρκησαν πολύ και κατέληξαν στη χρεωκοπία και την αποτυχία. Συνέχισε να δυσκολεύεται και να προσπαθεί ώσπου στο τέλος βρήκε τον τρόπο για να επιτύχει. Πολλοί άνθρωποι, γνωστοί στο ευρύτερο κοινό ή άγνωστοι, ξεκίνησαν από το μηδέν χτίζοντας μια επιτυχημένη καριέρα και προσωπική ζωή χωρίς να έχουν τις δυνατότητες ή την οικονομική ευχέρεια για την οποία συχνά γίνεται λόγος. Άλλοι δεν τα κατάφεραν στον ίδιο βαθμό παρόλο που η αρχική τους κατάσταση ήταν ευνοϊκότερη. Ποιά είναι λοιπόν τα κλειδιά της επιτυχίας στην καριέρα και τη ζωή;
1) Ανακαλύψτε τον σκοπό σας, το όραμα σας
Καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλετε πραγματικά. Το πρώτο βήμα προς την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία είναι το να γνωρίζετε με σιγουριά τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε. Αυτό το βήμα ενώ μπορεί να είναι αυτονόητο για πολλούς, ίσως να μην είναι ξεκάθαρο για άλλους;
2) Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας
Πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας και αποφύγετε να κατηγορείτε τους άλλους. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να δυσκολεύουν τον δρόμο σας προς την επιτυχία. Ίσως να υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σας που δεν σας ενθαρρύνουν όσο θέλετε ή προσπαθούν να σας αποθαρρύνουν. Η ζωή όμως είναι δική σας και κάθε πράξη σας προκαλεί συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πολλές φορές, λόγω των δυσκολιών που μπορεί να περνάει κάποιος, μπορεί να κατηγορεί την κακή του τύχη, το περιβάλλον, τις συνθήκες και πολλά άλλα. Όταν δεν μπορείτε να αλλάξετε τις συνθήκες, μπορείτε να επιλέξετε να αλλάξετε τον τρόπο που τις αντιμετωπίζετε.
3) Κάντε τη θετική σκέψη πράξη
Η θετική σκέψη είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα του δρόμου σας προς την επιτυχία. Η απαισιοδοξία, οι αμφιβολίες για τον εαυτό σας ή τη δυνατότητα που έχετε για να πετύχετε είναι μια μορφή σαμποτάζ που δρα ανασταλτικά και αποθαρρυντικά. Σε δύσκολους καιρούς, όπως οι σημερινοί, η θετική σκέψη ίσως φαντάζει μη ρεαλιστική και δύσκολη να εφαρμοστεί στην πράξη. Εάν όμως επικεντρώσετε την προσοχή σας σε αυτά που δεν μπορείτε να κάνετε ή στα εμπόδια που μπορεί να έχετε, ίσως να αποφασίσετε να μην ξεκινήσετε καν την προσπάθεια ή να τα παρατήσετε γρήγορα. Για να εξασκήσετε τον εαυτό σας να σκέπτεται θετικά δοκιμάστε να:
 Χρησιμοποιείτε θετικές λέξεις ή εκφράσεις όταν μιλάτε: «μπορώ να το κάνω», «είναι δυνατό», «μπορεί να γίνει». Σκεφθείτε τι σας αρέσει, τι σας δίνει χαρά και αποφύγετε να καταναλώνετε την ενέργειά σας στο τι δεν σας αρέσει ή στο τι δεν μπορείτε να κάνετε.
4) Θέστε σαφείς στόχους
Έχοντας στο μυαλό σας ποιός είναι σκοπός που θέλετε να επιτύχετε, είναι χρήσιμο να θέσετε σαφείς στόχους που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 Εφόσον ανακαλύψετε τι θέλετε να κάνετε, μπορείτε και να αποφασίσετε ποιοι θα είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας.
 Το επόμενο βήμα είναι να θέσετε μικρότερους στόχους, τους οποίους θα πρέπει να φθάσετε προκειμένου να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.
Κάθε στόχος θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος και χρονικά καθορισμένος.
Θέστε ένα χρονοδιάγραμμα και σκεφθείτε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να κατορθώσετε τον στόχο σας. «Θα έχω αγοράσει το δικό μου σπίτι μέχρι το τέλος του 2013 και θα πρέπει να κάνω τα εξής βήματα προκειμένου να πραγματοποιήσω τον στόχο μου». Αυτός είναι ένας συγκεκριμένος, μετρήσιμος και χρονικά καθορισμένος στόχος.
Οι στόχοι επίσης θα πρέπει να είναι κατορθωτοί και να χαρακτηρίζονται από κάποιο βαθμό ρεαλισμού. Δε θα είχε νόημα να θέσετε ακατόρθωτους στόχους ή να ορίσετε ένα πολύ σύντομο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη τους.
5) Οργανωθείτε και δουλέψτε
Έχοντας θέσει τους στόχους σας, με το συγκεκριμένο τρόπο που αναφέρθηκε, καταστρώστε ένα σχέδιο δράσης και αρχίστε να το δουλεύετε. Η δουλειά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία.
Ενώ όλα ξεκινούν από ένα όνειρο, η ισχυρή θέληση, η αποφασιστικότητα και η σκληρή δουλειά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και σας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο σας. Για να μην επαναπαύεστε, σκεφθείτε ένα πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε καθημερινά και θα σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας. Ίσως να είναι κάτι μικρό αλλά σημασία έχει να αξιοποιείτε την κάθε μέρα. Εάν έρθουν στιγμές που η κινητοποίησή σας μειώνεται και αναβάλλετε να δουλέψετε για την πραγματοποίηση των στόχων σας, θυμηθείτε και πάλι ποιος είναι ο σκοπός σας και τι αποτελέσματα θα φέρει στη ζωή σας.
6) Αποτύχετε ή καλύτερα μη φοβάστε να αποτύχετε
Ίσως να ακούγεται σαν σχήμα οξύμωρο αλλά η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δρόμου σας προς την επιτυχία. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν να θυμούνται πολλές αποτυχίες στην πορεία τους μέχρι να φθάσουν στην επιτυχία. Ο Τόμας Έντισον, ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες όλων των εποχών, λέγεται ότι κάποια στιγμή ρωτήθηκε εάν αληθεύει ότι έκανε 1.000 αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να κατασκευάσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Ο Έντισον ανατρεπτικά απάντησε ότι δεν έκανε 1.000 αποτυχημένες προσπάθειες. Είπε ότι κάθε μια από τις 1.000 απόπειρές του ήταν ένα βήμα προς την επιτυχία. Οι αποτυχίες σας είναι βήματα προς την επιτυχία, μη φοβάστε να αποτύχετε.
7) Επιμείνετε
Εάν οι δυσκολίες έρχονται η μία μετά την άλλη, εάν οι προσπάθειές σας δεν αποδίδουν όσο θέλετε μην τα παρατήσετε. Η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι ίσως τα πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να απογοητεύονται με τις δυσκολίες και τις αποτυχίες τους και να σταματούν την προσπάθεια. Κάποιοι άλλοι ίσως να αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να σταματήσουν να επιδιώκουν τον σκοπό τους και να συμβιβαστούν με κάτι άλλο, μια μέση λύση. Η επιμονή όμως μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να σας φέρει εκεί που επιθυμείτε.
8) Ξεφορτωθείτε τον φόβο της επιτυχίας
Πέρα από τον φόβο της αποτυχίας υπάρχει και ο φόβος της επιτυχίας. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι φοβούνται την αποτυχία ενώ ουσιαστικά αυτό που φοβούνται είναι η επιτυχία. Εάν σκεπτόμενοι την επιτυχία κάνετε σκέψεις του τύπου «και ποιος είμαι εγώ για να φθάσω εκεί;», «δεν το αξίζω αυτό» ή «δεν είμαι αρκετά καλός για να επιτύχω αυτό που ονειρεύομαι», ίσως φοβάστε την επιτυχία επειδή νιώθετε ότι δεν την αξίζετε. Ίσως επίσης να κάνετε αρνητικούς συσχετισμούς συνδέοντας την επιτυχία με καταστάσεις όπως η μοναξιά, η απώλεια ουσιαστικών σχέσεων ή η εγωιστική συμπεριφορά. Η επιτυχία όμως μπορεί να είναι απόλυτα ισορροπημένη και να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Η οικονομική ή επαγγελματική επιτυχία για παράδειγμα δεν είναι απαραίτητο να θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις σας. Για να επιτύχετε, προσπαθήστε να αποβάλλετε τυχόν αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχετε για την επιτυχία ή τις αμφιβολίες για τον εαυτό σας. Κάθε άνθρωπος αξίζει να επιτύχει, γιατί όχι και εσείς;
9) Πιστέψτε το
Τι θα κάνατε εάν ξέρατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε; Εάν υποθέσουμε ότι με έναν μαγικό τρόπο σας δινόταν η πληροφορία ότι τελικά θα καταφέρετε να φθάσετε στον σκοπό σας μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχατε θέσει, τι θα άλλαζε στον τρόπο που νιώθετε και συμπεριφέρεστε σήμερα;
Αρχίστε να συμπεριφέρεστε σαν το όνειρό σας να έχει ήδη συμβεί, με τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση και την ηθική ικανοποίηση του νικητή. Οι σκέψεις σας είναι «αυτο-εκπληρούμενες προφητείες», δηλαδή συχνά τείνουν να επαληθεύονται και στη ζωή. Εάν διαρκώς σκέπτεστε ότι κάτι είναι αδύνατο ή ότι δεν έχετε την ικανότητα να επιτύχετε, ίσως να μην αρχίσετε καν τη διαδρομή για την πραγματοποίηση των ονείρων σας. Οι σκέψεις σας λοιπόν θα επαληθευτούν αργά ή γρήγορα.