Το δικό σου μονοπάτι καριέρας!

      

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Πριν τη συνέντευξη
     Αν και δεν υπάρχουν συνταγές για τη συμπεριφορά και τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, εντούτοις, υπάρχουν κάποια βήματα και ορισμένες τεχνικές, η γνώση των οποίων θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς στην προσπάθειά σας.  Το μυστικό για μια πετυχημένη συνέντευξη είναι η προετοιμασία. Η προετοιμασία αυτή απαιτεί δουλειά α) για να γνωρίσετε τον εαυτό σας  και β) για να γνωρίσετε το φορέα, την επιχείρηση που προσεγγίζετε και θα σας δώσει τη δυνατότητα τόσο να αποκτήσετε τον έλεγχο της διαδικασίας όσο και να αναπτύξετε στρατηγικές παρουσίασης της υποψηφιότητας σας.

Γνωρίστε τον εαυτό σας

Η προετοιμασία σας πρέπει να ξεκινήσει από την προσεκτική ανάγνωση του βιογραφικού σας σημειώματος. Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται αυτονόητο και ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει πολύ καλά το βιογραφικό του, παρόλα αυτά η ψυχολογική πίεση που υπάρχει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι μεγάλη και μόνο η άριστη προετοιμασία μπορεί να σας προστατεύσει από παγίδες και κακοτοπιές. Με την προσεκτική ανάγνωση του βιογραφικού σας σημειώματος εντοπίστε τα αδύνατα σημεία σας,  ιδιαίτερα σε σχέση με την προσφερόμενη θέση, καθώς επίσης και τα σημεία για τα οποία είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθούν διευκρινήσεις ή κάποιες πληροφορίες. Σκεφτείτε την εκπαίδευση σας, τα προσόντα, σας, την εμπειρία σας, αναγνωρίστε τα θετικά σημεία και τις δεξιότητες σας. Τέλος, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο του βιογραφικού σας σημειώματος.
Γνωρίστε την επιχείρηση, θέση εργασίας
Πέρα όμως από το κομμάτι της αυτοδιερεύνησης και αυτοαξιολόγησης, η προετοιμασία σας πρέπει να προχωρήσει και στη συλλογή πληροφοριών για την επιχείρηση για την οποία ενδιαφέρεστε αλλά και τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Τα στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζετε αφορούν τη θέση της εταιρείας στην αγορά, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει, το αντικείμενο της προσφερόμενης θέσης εργασίας και τις προοπτικές που αυτή έχει, το προσφερόμενο μισθό κ.ά. Τέτοιου είδους πληροφορίες μπορείτε να συλλέξετε από τον περιοδικό και ημερήσιο τύπο  από ειδικά φυλλάδια που εκδίδει η εταιρεία, από τα Γραφεία Διασύνδεσης αλλά και από το  Internet.
Επιπλέον, χρήσιμο θα ήταν, αν έχετε τα απαραίτητα δεδομένα, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν ιδέες και προτάσεις σχετικά με την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτετε το ενδιαφέρον που έχετε πρώτα για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και κατά δεύτερο λόγο για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, φορέα ή οργανισμό.
Φροντίστε την εμφάνισή σας
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή σας για την παρουσίαση σας στη συνέντευξη. Αποφύγετε οτιδήποτε εξεζητημένο και φροντίσετε να έχετε ντύσιμο κατάλληλο για το περιβάλλον της εργασίας για την οποία ενδιαφέρεστε

Να είστε στην ώρα σας
Υπολογίσετε το χρόνο που θα χρειαστείτε για να φτάσετε στο χώρο της συνέντευξης και φροντίστε να είστε εκεί λίγο πιο νωρίς. Οποιαδήποτε αργοπορία θα σας γεμίσει άγχος, ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την περίπτωση.
 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
Τα ΝΑΙ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης :

 • Ντυθείτε επαγγελματικά και φροντισμένα. Μια φροντισμένη εμφάνιση, ανάλογη του περιβάλλοντος εργασίας δημιουργεί μια καλή πρώτη εντύπωση και προδιαθέτει θετικά τον υπεύθυνο της συνέντευξης.  
 • Όταν μπείτε στο γραφείο του υπεύθυνου της συνέντευξης χαιρετήστε τον με μια σφικτή χειραψία. Το ίδιο και κατά την έξοδό σας από το γραφείο.
 • Καθίστε αφού πρώτα σας προσφερθεί μία θέση. Καθίστε άνετα και προσέξτε τη στάση του σώματος σας αποφεύγοντας αδέξιες κινήσεις και εξεζητημένους τρόπους. Κάθισμα με το σώμα ελαφρά γερμένο προς τα μπρος θεωρείται το πιο κατάλληλο και υποδηλώνει ενεργητικότητα και ενδιαφέρον. 
 • Δείξτε ενθουσιασμό και σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να είστε χαμογελαστοί και να διατηρείτε οπτική επαφή με το συνομιλητή σας.
 • Φροντίστε με τις απαντήσεις σας να αναδείξετε τα προσόντα και τις δεξιότητες σας και ιδιαίτερα σε σχέση με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
 • Προσέξτε τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε. Προσπαθήστε να εκφράζεστε σωστά, χωρίς γλωσσικά λάθη.
 • Πριν αποχωρήσετε από το χώρο της συνέντευξης, μη ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης για την ευκαιρία της συνάντησης αλλά και να ρωτήσετε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία επιλογής.


Τα ΟΧΙ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

 • Μην απαντάτε μονολεκτικά στις ερωτήσεις του υπεύθυνου της συνέντευξης. Εξηγήστε την απάντηση σας δίνοντας παραδείγματα.
 • Μην επικρίνετε τον προηγούμενο εργοδότη σας. Το πιθανότερο είναι ο υπεύθυνος της συνέντευξης να σκεφτεί ότι αύριο θα πείτε τα ίδια λόγια για εκείνον.
 • Αποφύγετε να πείτε ψέματα που μπορούν εύκολα να αποκαλυφθούν. Αν δε θέλετε να πείτε την αλήθεια στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση προτιμήστε να το αποφύγετε διακριτικά.
 • Αποφύγετε τη φλυαρία.
 • Αποφύγετε την κριτική και να δείχνετε επιφυλακτικότητα, καχυποψία ή προκατάληψη.  
 • Μη δείχνετε δυσφορία ή δυσανασχέτηση, αν για παράδειγμα δε σας αρέσει ο τρόπος που διεξάγεται η συνέντευξη, απορία ή ειρωνεία αν δε συμφωνείτε με τις ιδέες του υπεύθυνου της συνέντευξης και βέβαια μη διαπληκτίζεστε ή λογομαχείτε για να αποδείξετε το ποιος έχει δίκιο.    
 • Μη διακόπτετε το συνομιλητή σας.
 • Μην καπνίζετε ακόμα και αν σας προσφερθεί τσιγάρο.
 • Αποφύγετε ερωτήσεις για το μισθό, το ωράριο και τις διακοπές, τουλάχιστον στην αρχή της συνέντευξης.   

      
Μετά τη συνέντευξη

 • Είναι χρήσιμο μετά από μια συνέντευξη να αξιολογήσετε την εμπειρία, εξάγοντας τα κατάλληλα συμπεράσματα για μελλοντική χρήση. Στη διαδικασία αυτή της αυτοαξιολόγησης, είναι σκόπιμο να προβληματιστείτε για το πώς είδατε τον εαυτό σας, ποια ήταν τα δυνατά σημεία της συνάντησης σας με τον υπεύθυνο της συνέντευξης και ποια ήταν τα σημεία που θεωρείτε ότι αντιμετωπίσατε με δυσκολία. Αν χρειαστεί καταγράψτε τα.  
 • Στείλτε μια σύντομη επιστολή με την οποία να εκφράζετε τις ευχαριστίες σας για τη συνέντευξη, αλλά και το ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση.
 • Αν δε λάβετε απάντηση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη διαδικασία επιλογής, τηλεφωνήστε και ρωτήστε για τη θέση.